Въвеждат психотестове за всички шофьори

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Всички шофьори преминават през психотестове от следващата година.

Новите психотестове се подготвят от екип на БАН. В тях изцяло ще се осъвременят критериите, по които става ясно дали кандидатите за книжка имат право да шофират.

Със специлното изследване ще отчитат дали кандидатите са концентрирани на пътя, страдат ли от тревожност, гняв, агресия, дали търсят силни усещания и имат ли склонност към рисково поведение.

Бъдещите водачи ще се изпитват на три етапа - проверка на концентрацията, личностна характеристика, тест за бързина и точност на реакциите.

В специални лаборатории, сертифицирани от "Автомобилна администрация", се проверява психологическата годност на шофьорите с провинения. "Следи се устойчивост на характера, практичност, самоконтрол, емоционална лабилност, агресия, склонност към риск", обясни Лиана Веши - психолог в лаборатория, цитирана от Нова. Целта е на пътя да не попадат опасни и агресивни шофьори.

В момента на психотестове се подлагат само системните нарушители на пътя, които са с отнети книжки, професионалните шофьор на автобуси, камиони и таксита.

Напиши коментар

Коментари

  1. dimitar -
    ami bes kniwka svobodno demokraciq
  2. Димитър Димитров Гюлев -
    Госпожи и господа специалисти! С огромно желание и мотив ще се подложа на създаден различен до сега психо тест. Ще е истинска реалност да премина теста пред камери в ефир на БНТ Силно вярвам че изненадите ще са огромни. Написаното от мен е с уважение към вас и ясно съзнание.

Избрано