БАТН се застъпи за банята в Добринище

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Българска Асоциация "Термално наследство" излезе с позиция за минералната баня в Добринище. Жителите събират подписка за запазване на самостоятелен статут. Не желаят да премине под управлението на общинарите в Банско. В крайна сметка не успяха. На заседание в ОбС-Банско днес, съветниците решиха банята на Добринище да се ръководи от общинския център. "За" гласуваха 16 от банските парламентаристи. Един беше против. За да замаже общественото недоволство кметът Стойно Баненски заяви, че ще има среща с местните жители на 21 февруари.

"Казусът е кой да я управлява, а не дали ще съществува като баня. Разбираме притеснението на жителите на Добринище от подготвяното реструктуриране, обяснимо е, предвид целенасоченото унищожаване на баните в България в класическата им визия последните години. Миналата година видяхме събарянето на две емблематични бани - тази в разложкото село Баня и "Гъбата" във Варна. В София сме свидетели как с цел усвояване на финансиране баните стават музеи и научни центрове за върхови постижения, или ги грози събаряне заради инвестиционни намерения, както с банята в Княжево", пишат от БАТН.

"Всъщност точно този модел възнамерява да приложи и Общинският съвет на Банско. Едно разумно предложение, с цел гарантиране сигурността на банята, като сграда, е тя да стане паметник на културата. За избягване напрежението на местна почва може общината да потърси съдействие от кмета на Добринище за назначаването на управител на бъдещото общинско дружество, поне за първата година, каквото е и неговото желание - да му се даде шанс да покажат, че могат да не са на загуба", съветват от Асоциацията.

БАТН продължава да следи развитието по темата. Вярваме, че ще бъде постигнато най-доброто за банята, показва го загрижеността на всички в региона и запазената традиция да се ходи на баня. Притеснението на местните хора е, че Община Банско ще продаде минералната им баня или ще я даде на концесия.

Както подробно информирахме, на 11 февруари в читалището е имало общоградско събиране по същата тема – бъдещето на минералната баня, която се намира в градския парк. Местните общински съветници обяснили, че става дума за „преструктуриране“ управлението на общинските обекти в Банско, а по предложение на кмета Стойчо Баненски банята щяла да мине на директно управление на Банско, защото работела на загуба. Управникът на Добринище Иван Сакарев поискал да му се даде време да направи проектопредложение как банята да има печалба или поне да си покрива разходите, но да остане достъпна за хората и под управлението на кметство Добринище, но в Банско вече били решили съдбата й.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Янко -
    Гражданско неподчинение

Избрано