АМ "Струма" затрива античния град Скаптопара

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградски комитет иска от президента, Министерство на културата, МРРБ, да се съхранят и възстановят безценни исторически находки край селата Покровник и Зелен дол.

Те ще бъдат засегнати при строителството на един от лотовете на АМ "Струма". Според археолози, открили находките преди повече от година, това е  античният град Скаптопара - днешен Благоевград.

Начело на Инициативния комитет е за запазване на Тракийското селище, което е на площ от 120 декара, е банкерът, бивш експерт в Областна администрация, Лазар Андреев.

"Сезирахме и лидерите на всички политически партии, но към момента с казуса се зае единствено депутатът Николай Бошкилов. Той направи питане пред министър Николай Нанков, очакваме неговия отговор", каза Лазар Андреев.

"Има и петиция, в която вече са се подписали повече от 1000 души. Опасенията ни са, че при строителството на автомагистралата, ще се погуби ранно християнски храм, датиращ от Втори век. Църквата е от времето на император Константин Велики IV и неговите синове Констанций II и Констанс. Ние сме за възстановяване на църквата, както и на селището, разположено в землището на село Покровник", обясни Лазар Андреев.

Съдействие при събиране на подписите оказват общинските съветници в Благоевград Сашо Милчев, Валери Смиленов, както и бизнесменът Владимир Миленков, каза Андреев.

В писмото си до президента Радев и останалите институции, от Инициативния комитет припомнят, че при археологическите разкопки преди повече от година, ръководени от БАН и доцент Здравко Димитров, по трасето на автомагистрала "Струма", в участъка между селата Зелен Дол и Покровник, е открито Тракийско селище, вероятно град Скаптопара. Свидетелство за това е и откритата огромна плоча с надпис "Скаптопара" на километър от благоевградския квартал "Грамада".

"Най-ценната находка за световното културно-историческото наследство храмът на император Константин Велики IV и неговите синове. Сградата представлява еднокорабна конструкция с размери 10 на 6 метра и е част от комплекс от жилищни, обществени и производствени сгради. Построена е след приемане на християнството от Римската империя след Църковният канонотворчески събор в Сердика-днешна София, свикан в 342 година, като II-ри вселенски от императорите Констанс и Констанций II, за да се осигури църковен мир в Римската империя", разказа Лазар Андреев.

Археолози сочат, че църквата, открита в Тракийското селище край Благоевград, е еднотипна със запазените до днес сгради и останки от църквите, в които са заседавали епископите в Сердика - базиликата "Света София", ротондата "Свети Георги" и гражданската сграда до нея.

"За съжаление, трасето на магистралата прави един принуден завой, който се качва на хълма на които се намира селището и ще унищожи черквата и комплекса от сгради намиращи се в общ двор с нея ограден с каменен зид с площ от 5 декара а това е посегателство срещу световното и културно историческо богатство. Надяваме се искрено настоящето писмо да привлече вашето внимание и съдействие за поставяне на въпроса пред българското правителство за запзване и възстановяване на така разкрития и описан ранно-християнски храм, който представлява световно, общоевропейско и общочовешко наследство", сочат пред президента Радев благоевградските родолюбци.

Те не крият, че се готви протест, ако не бъдат чути. Според ИК, за това селище се знае от 1973 година, но въпреки това автомагистралата минава през същия терен.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано