Деца получиха първо причастие в петричко село

Сподели във Facebook

По стара традиция в петричкото село Ключ деца получиха първо причастие навръх Илинден. Това се прави от векове за здраве, дълголетие и благоденствие, на храмовия празник на селото, разказа местният свещеник отец Никола Чопаков.

Десетки миряни се молиха в Божия дом, осветен през далечната 1937 година. На Илинден вярващите от региона получиха благословение и и телешки курбан, направен с пари от хората в селото.

На 31 юли честванията на Илинден продължават с традиционния събор. Той е два дни. Ще има заря и празнична програма с участието на Теди Еротеева и танцов състав. На 1 август са атрактивните народни борби в Ключ. За победителите са предвидени изненади.

Свещениът в Ключ Никола Чопаков и местните жители усилено работят по отваряне на възкресения храм на Света Екатерина. Отец Никола благодари на всички в Ключ и района на Петрич, които са дали от своите спестявания за обновяване на порутения храм. Направен е нов покрим, измазани са стените, Облагородено е пространството около него.

"Толкова бе разрушен през годините този храм от нечестиви хора, че дори кабелите бяха изтръгнати от стените му. Надявам се на 24 ноември, когато честваме Света Екатерина, хората в Ключ и околията да запалят свещи в църквата, да се помолят за себе си и своите семейства", коментира Никола Чопаков.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано