300 лева глоба за изтекла шофьорска книжка

Сподели във Facebook
Снимка МВР, архив Снимка: МВР, архив

Собственици на коли, чиито регистрационни табели са свалени заради изтекла шофьорска книжка, масово обжалват пред съда.

Това обаче касае само тези шофьори, които са санкционирани от КАТ преди 3 януари. Тогава отпадна свалянето на номерата на колите заради шофьори с изтекли книжки.

Заради недоволство на шофьорите се стигна до промяна в закона, след която регистрация на кола се отнема при стриктно изброени случаи, свързани с книжката на шофьора, а именно - без да е правоспособен водач, когато не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява по съдебен или административен ред, както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, за което са налице тези обстоятелства - за срок от 6 месеца до една година, информират от ГД "Пътна полиция".

Регистрационни табели на кола се свалят и при шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или със следи от наркотични вещества в кръвта.

Към момента шофьор с изтекла книжка се наказва с глоба от 100 до 300 лева или глоба и по Закона за българските документи за самоличност от 30 до 200 лева.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано