Скъсаха договори с петима ветеринари за груби нарушения

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Областната дирекция "Безопасност на храните" в Благоевград е прекратила договорите на петина ветеринарни лекари. Заповедта е на директора Михаил Бащавелов.

Отети са правата на ветеринари от Петрич, съобщи Янчо Кантарджиев по време на общинска сесия в южния град. Той направи изказване от трибуната, в което заяви, че договорите им са прекратени едностранно на 9 февруари на база протоколи от проверки във ферми, но не конкретизира каква е причината.

Договорите са прекратени за нарушения на държавната профилактична програма. Според д-р Кантарджиев заповедта на Бащевалев пишело, че е за груби нарушения по член 8.

"Какви са тези нарушения мога само да гадая. Ветеринарите сключват два договора по държавната профилактична програма – с ОДБХ и с фермера. Знам, че със заповед на земеделския министър Кирил Вътев от 12 януари започна инвентаризация във фермите за едър рогат добитък – крави, биволи, при която да се провери дали бройката на животните съвпада с тези, които са регистрирани в информационната система. Допускам, че са установени разминавания, макар че изявлението на министъра беше, че няма констатирани фрапантни разлики. Ние като ветеринарни лекари извършваме ваксинации на животните. Предполагам, че сме направили манипулации на „несъществуващи“ животни. За такива се обявяват говедата с липсващи марки, които се слагат на двете уши. При една проверка на ДФ „Земеделие“ се стига до парадокса, че реално говедата са там, но ако са без ушни марки, които често падат и се губят, животните не могат да бъдат идентифицирани. Няма номерата, значи няма и животни, което е голям абсурд. Ако животните без ушни марки надвишават определен процент, фермерът няма да получи субсидия. Ударът сега е върху ветеринарните лекари. Ние сме извършили ваксините на животните, а разликата между реалните бройки говеда във фермите и в информационния регистър са установени при последните проверки. Договорът за държавната профилактична програма , който преди 1 седмица бе прекратен от ОДБХ, беше за 3 години и изтичаше в края на 2024 година", посочи петричкият специалист.

"Това означава, че аз няма да получа парите за изработеното, тъй като плащанията са блокирани и съм лишен от достъп до информационната система. Това ще рефлектира и върху фермерите, на които вдигах телефона дори нощем при проблем с животните. Сега няма да мога да ги консултирам и да издавам ветеринарни свидетелства на животни. Без тези свидетелства фермерите не могат да ги транспортират, или ако го направят, рискуват да отнесат глоби. Аз имам над 30-годишна практика като ветеринарен лекар, но такова нещо ми се случва за пръв път. Явно промяната в държавата е започнала от ветеринарните лекари. Ще трябва да си търся друго препитание”, заяви д-р Кантарджиев пред struma.bg. „С договор по държавната профилактична програма на територията на община Петрич на практика е останал само един ветеринарен лекар. С прекратени договори са и трима лекари от Сандански, така че фермерите от региона ще трябва да търсят специалисти от други населени места”, добави д-р Кантарджиев. Той се надява, че все пак изход от неприятната ситуация ще се намери, а най-добрият вариант е споразумение с държавните институции.

Напиши коментар

Коментари

  1. Геро -
    Най корумпирания директор Бащавелов отнел лицензи.Явно не са си платили докторите , защото в тази агенция всичко е рушвети

Избрано