Ден на брат Господен

Сподели във Facebook

На 23 октомври имен ден празнуват Яков, Жак, Жаклина, Яко, Якоб и производните им имена. Чества се Свети апостол Яков -  брат Господен.

Бил е син на Йосиф, обручникът на Дева Мария. Той е от седемдесетте апостоли, първи епископ на Иерусалим в продължение на 33 години.

Написал първата света литургия. Когато по повеля на ангела праведният Йосиф заминал за Египет със света Богородица и божествения Младенец, Яков отишъл с тях. По-късно, когато Господ Иисус Христос се явил на обществена проповед, Яков започнал редовно да Го слуша и повярвал, че Той е син Божи и Спасител на света, и станал Негов ученик.

В първото си послание до коринтските християни св. апостол Павел говори, че след като се явил на повече от петстотин братя наведнъж, възкръсналият Спасител се явил и на Яков. След слизането на Светия Дух, Яков заедно с другите апостоли останал в Йерусалим. Трудил се наред с другите за разпространение на вярата във възкръсналия Спасител.

Той водел най-строг живот. Постил и се молил непрестанно. Благочестието и светият му живот внушавали у всички членове на Църквата уважение към него. Всички жители на Йерусалим го наричали "праведен". Наред с учителната дейност Яков полагал усилия и за бедните, и за страдащите. Това обаче предизвикало недоволството на онези от евреите, които се страхували от малката, но жива и миролюбива общност.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано