Глоба за отровен въздух

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Магистрати наложиха финансова санкция на енергийно дружество за отровен въздух. Глобата е в размер на 100 000 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Наказанието е спрямо ТЕЦ - Бобол дол. С това санциите вече възлизат на 800 000 лева. Делото е от миналата година след проверка на РИОСВ. Първоначално от ТЕЦ-а атакували пред съда в Дупница. Сега актът е потвърден и от Административен съд-Кюстендил. Силното и вредно запрашаване в района на Големо село идвало от открит въглищен склад и от фигурата за съхранение на въглища, разположена до водоохладителните кули на централата каквато фигура има изградена и сега с депонирани въглища и слама за гориво. Оросителната система на открития склад не е работела, нито е имало предприети мерки за ограничаване на емисиите на прахообразни вещества чрез оптимизиране на условията за товарене и разтоварване чрез намаляване на височината на разтоварване, използване на улеи, намаляване на обема на товарните дейности, ограничаване на дейностите при високи скорости и съобразяване с посоката на вятъра или ограничаване по друг подходящ начин, според съставения констативен протокол от проверката. Въпреки, че е изграден зелен пояс около терена и през лятото се прави редовно водно оросяване, то е непредотвратимо, особено при силен вятър.

В перспектива централата може да мине на гориво газ и водород, тогава ситуацията ще се подобри значително, коментират от ръководството на дружеството пред БНР.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано