Кметската група в ОбС - Благоевград се цепи

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Скандал се завихри в ОбС - Благоевград. Един срещу друг се изправиха съпартийците на кмета Методи Байкушев от ПП и ДБ. Групата му в местния парламент се цепи. Атаката започна от съветничките Ваня Кромбоа и Антония Сивикова. Изляха публично гнева си спрямо коалиционната им партньорка Василиса Валеова по повод искането й за актуализация на бюджета, за да има пари за нови заплати - 1800 лева месечно, на местните избраници.

Както подробно информирахме, Кромбоа и Сивикова категорично се разграничиха от предложението на валеова, тъй като не било съгласувано в групата на ПП-ДБ. "Ние вярваме, че в момент на сериозни социално-икономически предизвикателства, нашият фокус трябва да бъде върху нуждите на гражданите, а не върху собствените ни облаги. Въпреки че осъзнаваме значимостта и отговорността на работата на общинските съветници, смятаме, че моментът не е подходящ за увеличаване на разходите в бюджета. В период на сериозен дефицит в общинския бюджет, наш приоритет остава подобряването на условията за живот на гражданите, а не увеличаване възнагражденията на общинските съветници", публикува Сивикова в социалната мрежа.

Последва отговор на Василиса Валеова, която ще напусне групата на кмета. Разкри и пазени в тайна от екипа "Байкушев" факти от доклад за извършена финансова инспекция в Общината. Спомена и за съпружеска фирма на заместник-кмет.

"По повод публикувана, разпространена и широко споделяна от активисти на ПП позиция на колегите Ваня Кромбоа и Антония Сивикова, съм длъжна да отговоря, не само, за да изясня мотивите си, но и да внеса яснота, по отношение на “коалиционната култура” в ПП-ДБ. Уважаеми колеги от ПП в ОбС Благоевград, предложението, което внесох за актуализиране на възнагражденията ни от името на група общински съветници, няма нужда да бъде съгласувано с Вас - коалиционните партньори за ПП-ДБ, защото няма политически мотиви и изразява позицията на отделни общински съветник.
Предложението не представлява политическа позиция на групата ни, за да го съгласувам с Вас, както не съгласувам и всичките си Питания до кмета и Наредби, които подготвих до момента", написа във фейсбук Василиса Валеова.

"И понеже виждам, че в момента се опитвате да акумулирате обществена подкрепа на мой гръб, бих искала да стане ясно, че коалиционна култура и отношения при нас липсват отдавна и именно Вие тръгнахте в тази посока отдавна. Бъдете откровени с хората и кажете, съгласувахте ли с мен позицията и гласуванията за заемите, които кметът Байкушев поиска и Вие подкрепихте? При това, на фона на предизборни обещания за община без заеми и прозрачно управление, избирателите ни питат и за тези неща, но Вие позиция публична нямахте по темата. Съгласувахте ли с мен позицията и това как ще гласувате, когато кметът предложи вдигане на данъците? Ще съгласувате ли, когато ще гласуваме вдигане на таксите за Синята зона и нейното разширяване", пита съветничката, кято преди години беше в екипа на детронирания кмет Румен Томов.

"Съгласувахте ли с коалиционните си партньори от ДБ назначенията в община Благоевград, когато преди изборите обяснявахте и Вие и кметът, че администрацията е раздута и трябва да се редуцира? Или, когато се назначиха хора, които не са от Благоевград, но са от ПП, докато млади и кадърни хора от Благоевград стоят без работа, само, защото не са членове на “правилната” партия? Ще имаме ли обща позиция по отношение на доклада за извършена финансова инспекция на община Благоевград, в който се разглежда участието на фирма, собственост на съпруга на зам.- кмет? Мога да продължа още, но няма нужда, ще кажа само, че предложението на група съветници за увеличение на заплатите и визираните 100 000 лв. са в пъти по-малко от тези, които кметът на община Благоевград плаща на външни консултанти за различни дейности, успоредно със заплатите на служителите", разкри Василиса Валеова.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано