Няма да увеличават цената на дървата

Сподели във Facebook

Намалени са цените при различните асортименти дървесина от 5 до 30 процента, но само за бизнеса в Пиринско.

От ЮЗДП - Благоевград обявиха, че дърводобивните и преработвателни фирми искат още компенсаниции.

На прага на отоплителния сезон горските шовефе са предложили на кметствата обекти за сеч. Управниците съответно предоставят списъци, за да се осигурят навреме дърва. Традицията обаче, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва, е търсенето да се засилва през октомври и ноември.

Има комплектовани обекти, осигурени са фирми, които да ги добиват. На корен също са осигурени обектите. На всеки един, на който са му необходими дърва, ще му бъдат осигурени нужните количества, каза директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Цените на дървата са по-ниски от миналата година - добити на корен, иглолистните са 10 лева за кубик, широколистните - 17 лева за кубик. От склад са 28-30 лева иглолистните и между 40-45 лева са широколистните. Към момента реализацията на дървата за огрев, предлагани от териториалните поделения на ЮЗДП, е в рамките на 40% от средногодишните количества.

Има предложение съвместни комисии от представители на Регионалните дирекции по горите и съответните териториални поделения да извършат проверка на дървопреработвателните обекти, както и на количествата преработена дървесина в тях.

Кризата ще продължи, тя няма да свърши с есента и с първите тръжни сесии, така че се търсят резервни варианти.

„Целта ни е да запазим фирмите, които работят, тъй като изгубим ли тези работници и тези фирми, ще бъде много трудно после да се възстанови тяхната дейност, тъй като дърводобивът е изключително тежък бранш като труд, заплащане, организация. Всичко е на терен, на открито, целогодишно, така че идеята е да имаме баланс на интересите и да помагаме така, както позволява законът, да бъдем коректни”, категоричен е Дамянов. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано