Членове на ОИК се произнесоха за кмета Герчев

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Отхвърлиха като неоснователна жалба за конфликт на интереси срещу кмета на Разлог Красимир Герчев, който преди повече от две години бе свален предсрочно от ВАС. След като спечели местните избори се закле на 9 ноември 2023 година, градоначалникът отново е на прицела по скандалния член 41 в ЗМСМА.

Сигналът този път е от червената лидерка в оставка Корнелия Нинова. Обвинява Герчев, че продава ток от личната си фотоволтаична централа.

На заседание вчера Общинската избирателна комисия в Разлог гласува за прекратяване на преписката, като се позова на честната дума на Красимир Герчев, че не е търговец на електроенергия. Подпряха го със служебно писмо от "Електрохолдинг", а Агенцията по вписванията не пожела да проучи дали Герчев наистина е продал ФЕЦ-а на жена си Ирина.

Ето какво публикуваха в ОИК-Разлог: На 07.06.2024 г. в Общинска избирателна комисия – Разлог с вх. № 312/07.06.2024 г. е постъпило писмо от Служба по вписванията – Разлог. В същото не се дава яснота относно търсената информация, а се указва на ОИК – Разлог, че следва да представи данни за конкретния нотариален акт за собственост като том, номер и пр., съгласно чл. 6 от ПВ.

Доколкото лицето Красимир Иванов Герчев, за което се твърди от сигналоподателя, че е извършило нарушение на разпоредбите на ЗМСМА и по – точно тази на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА, няма действащи договори за търговия на електрическа енергия от описаната в сигнала фотоволтаична електроцентрала с дружествата от групата на Електрохолд в България, осъществяващи дейност по търговия с електрическа енергия, към 09.11.2023 г. /момента на полагането на клетва по чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА/, правноирелевантно се явява в случая обсъждането на въпроса относно правото на собственост върху цитираната в сигнала сграда. Нещо повече, този минимум от правнорелевантна информация по настоящия казус се явява достатъчна предпоставка, основание за приемане на установено по несъмнен и безспорен начин, че към датата на полагане на клетва, т.е. към началния момент на започване на мандата - 09.11.2023 г., няма нарушение на законовите забрани от страна на Красимир Иванов Герчев – кмет на Община Разлог, без да се налага Общинска избирателна комисия – Разлог да изследва въпроса относно е ли търговска дейност по смисъла на ТЗ продажбата на електрическа енергия от собствена фотоволтаична централа".

Красимир Герчев е депозирал пред Общинска избирателна комисия – Разлог уведомително писмо с вх. № 313/13.06.2014 г., с което е взел становище за неоснователност на подадения срещу него сигнал, като се е позовал на отговора от Електрохолд България и изложените в него факти, а именно че същият няма сключени договори за търговия с електрическа енергия, както към дата 09.11.2023 г., така и досега – 12.06.2024 г. – обстоятелства, които ясно доказват, че същият не е търговец по смисъла на който и да е закон. Решението на ОИК - Разлог, част от членовете, на която бяха подменена веднага след сигнала на Корнелия Нинова през месец май, може да се атакува от нея пред Административен съд-Благоевград.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано