Проучват късноантичната крепост "Момина кула"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Министерският съвет прие решение за теренни проучвания и консервация на късноантичната и средновековна крепост "Момина кула". Срокът за изпълнение и финансиране е три години. Впечатляващата крепост попада в района на Югозападното държавно предприятие, респективно лесничейството в Гоце Делчев.

Учреденото право за ползване е на Историческия музей в Гоце Делчев. Ще се обеспечат бюдещите проучвания на "Момина кула".

Решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска извършване на теренни проучвания и консервация в поземлен имот в горска територия - частна държавна собственост.

Крепостта обгражда цялото скалисто и труднодостъпно възвишение. Някога е е била важно военностратегическо местоположение, тъй като дава изглед към Неврокопското поле и Западните Родопи и контролира пътищата за Сяр и Средна Струма. Различават се два строителни периода – от X – XI и XIII – XIV век. Градена е от ломени камъни с бял хоросан, а на югозападната стена има и тухли.

На най-високата част на възвишението има правоъгълна вътрешна крепост с размери 5 на 4 метра и стени дебели над 70 сантиметра, със силно заоблени ъгли. До западната му стена отвътре има водохранилище, а на 15 метра източно от него – кула с размери 6,20 на 6,40 метра.

 В югоизточния край на крепостта има втора кула с водохранилище. В крепостта е открита обикновена и сграфито керамика от XII – XIV век. Съвсем малко са археологическите материали от II – IV в. Тук са намерени седем златни монети от времето на византийските императори.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано