Рекордно производство на имитиращо сирене и млечни продукти

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

При поевтинявяне на млякото у нас, се отбелязва рекордно производството на имитиращи сирене и кашкавал, отчитат от земеделското министерство.

От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти с растителни масла, а през предходната година количеството на същите продукти е било 3634 тона, което е увеличение с близо 20 процента.

Въпреки че българските животновъди непрекъснато се жалват от натиска на вносните продукти и от ниските изкупни цени на продукцията си, продължава да се внасят доста млечни продукти.

През 2023 година сме получили 10 500 тона сирена и извара от Германия, близо 7000 тона от Полша и почти толкова от Нидерландия, от Италия, Румъния и Белгия у нас са влезли още почти 13 000 тона млечни продукти.

Българските животновъди са произвели близо 792 000 литра мляко, което е с почти 150 000 литра по-малко спрямо предходната, отчита МЗХ.

В същото време изкупната цена на млякото у нас през миналия месец е под средното ниво за страните от Европейския съюз, предаде БНР.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано