Сръбски милиардер застроява Бараково с фотоволтаици

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

2 фотоволтаични централи върху 81 993 квадратни метра в землището на близкото до Благоевград село Бараково, изгражда "Юнайтед груп Солар БГ". В терена има няколко сгради, които ще бъдат запазени, и между тях ще бъдат поставени 7488 фотоволтаични модула, които ще бъдат свързани последователно в стрингове с цел повишаване на общата ефективност на централата. ФЕЦ 1 и ФЕЦ 2 ще бъдат с номинална генерираща мощност 4979 kW и 2905 kW. Произведената от тях енергия ще бъде предназначена само за продажба. Имотът граничи с пътя София-Кулата, откъдето е предвиден технологичен вход за обслужване на електроцентралата.

Инвестиционното предложение ще бъде реализирано извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, предвид което няма да има загуба на площи на типове природни местообитания и местообитания на видове, и РИОСВ пусна проекта без изискване за провеждане на процедура по оценка на въздействието върху околната среда.

„Юнайтед груп Солар БГ“ е с предмет на дейност „Производство и продажба на електроенергия от възобновяеми енергийни източници“. Регистрирана е в София с управители Боян Кършаков и Маркус Трирвайлер от Германия, но едноличен собственик на капитала е „Словения Броудбанд С.а.р.л.” (Люксембург), а действителен собственик е сърбинът Драган Шолак. Шолак е известен бизнесмен и медиен магнат, чиито приходи през 2021 г. бяха оценени на 1,22 милиарда евро и в момента се смята за най-богатия човек в Сърбия. В България той е собственик на Нова ТВ и Vivacom.

Панелите ще бъдат монтирани на терен с обща площ 65 000 кв.м от имота. Предвидено е и за всеки един обект да бъде изграден трафопост. Обектите ще бъдат включени към подстанция „Джумая“. Оборудването на нов извод в подстанцията и новата кабелна линия 20 кV ще бъдат обект на друг проект.
Предвижда се и ограждане на имота по имотните му граници, както и монтиране на видеонаблюдение.

По време на експлоатацията на централата няма да има постоянно присъствие. Ще се извършва дистанционно следене, пише struma.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано