Тасков подкрепя Байкушев за вдигане на благоевградските данъци и такси

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков коментира в аванс проблемните решения от предстоящото заседание на 29 декември.

Сесията ще започне с полагане на клетва от съветник на ПП. Както подробно информирахме, в състава влиза Крум Добринов Дтоилов. Той заема мястото на назначения за заземстник-кмет по културата Станислав Кимчев.

В дневния ред е включено също предложението на градоначалника Методи Байкушев за драстичен скок на местните данъци и такси. Той иска за смет занапред в общината да се плаща 2,5 промила, вместо досегашните 2,1 промила, вдигнати миналата година от екскмета Илко Стоянов.

На заседанието ще бъде разгледано и предложение от граждани на Община Благоевград, придружено с подписка, в което се иска премахване на флага на Сърбия, който е разположен на фасадата на сградата на зала „22-ри Септември“. Ще се одобрява от съветниците и общата численост и структура на общинска администрация.

"Темата предизвика много дебати, както сред обществото, така и в постоянните комисии към Общински съвет. Наясно сме, че трябва да вземем важно решение, но не като данъкоплатци“, обясни Радослав Тасков и допълни, че подобни дебати са много отворени за популизъм. „Фактите и разчетите, които бяха представени пред нас показват, че са необходими промени. Таксите за смет, които се събират от бизнеса и гражданите са недостатъчни за покриването на разходите по тази услуга. Недостигът е в размер на около 6 милиона лева.  Утре, когато трябва да гласуваме предложението, трябва да си зададем въпроса – искаме ли да имаме по-добра улична мрежа, по-добри детски градини, по-чиста и зелена градска среда? Аз лично ще подкрепя предложението", подчерта Тасков.

Той обяви, че с това, което прави силно впечатление е, че за първи път кмет на община застава с лицето си и казва, че той предлага повишаване на цените на местните данъци и такси, а не прехвърля изцяло отговорността върху местния парламент.

Съветниците ще дебатират и предложение, направено още от временния кмет по време на изборите Анита Коцелова. То е за определяне на минимални и максимални цени на километър пробег за извършване на таксиметрови превози на територията на община Благоевград. Ако то бъде одобрено от общинските съветници, цените ще станат както следва: - Дневна тарифа: 0.99 лв./ км. минимална цена, 1.30 лв./ км. максимална цена. Нощна тарифа: 1.19 лв./км. минимална цена, 1.40 лв./км. максимална цена.

Прави впечатление, че голяма част от внесените за разглеждане 34 решения са за застрояване на сгради в Благоевград, селата и кварталите. те също са предложени от бившия градоначалник Стоянов.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Паката -
    Айде всички на шейната,дано ви пратат на нови избори.
  2. Висо -
    Тасков по голям лизгар от теб няма.Помиар

Избрано