Урок по родолюбие в Благоевград

Сподели във Facebook

Клуб "Традиция" и Сдружение "14-ти пехотен Македонски полк" припомниха пред благоевградски ученици бойните действия, довели до Освобождението на Горна Джумая. Показаха и оръжия, с които знайни и незнайни родолюбци са воювали и са дали живота си за свободата на днешния Благоевград преди 109 години.

Откритият урок се проведе при засилен интерес от младите в Регионалния исторически музей днес. в експозицията бяха вкрючени и униформите на герои от различните чети.

Преди това на площад “Георги Измирлиев“ бе издигнат националният флаг на България от военнослужещи в Българската армия. Призоваха благоевградчани да помнят подвига и саможертвата на освободителите от турско робство, да ценят свободата и да се борят за нея всеки ден.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано