Възпитаник на благоевградска гимназия е прочут полиглот

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Възпитаник на езикови гимназии в Благоевград, Перник и София се прочу като най-големият полиглот в Европа. Светлозар Георгиев е учил английски първо в Благоевград. Започнал е с чуждите езици на 11-годишна възраст - първо с английски, следва италиански, испански, френски и продължил с романските езици. Сам е научил японски и китайски.

Светлозар е завършил „Международен туризъм“ в УНСС. Едновременно е учил и работил като преводач от италиански. Заминал е в Италия след 1999 година. Около 2 години и половина е работил за доставчик на мебели в градчето Розето делли Абруци в региона Абруцо на Адриатическо море. "Беше много живописно, но за млад човек с амбиции като мен нямаше много възможности. Пращах CV-та в цяла Италия“, заяви Георгиев пред bgvoice.com. От фирма в Рим го поканили на интервю. Предложили му да научи информатика, тъй като било по-лесно полиглот да се справи като IT специалист.

Решили са, че по-лесно и бързо е да обучиш полиглот на информатика, отколкото програмист на чужди езици, и инвестират в него. Така Светлозар, благодарение на езиците, придобива нова професия. Усвоява още един език, но по програмиране - Java. „Сам едва ли щях да седна да уча информатика. После се оказа, че тя е доста интересно поле“, казва той. Харесва му, че там винаги има какво да се учи и човек постоянно трябва да „ъпдейтва“ личните си знания в програмирането и новите технологии, където развитието е със скоростта на светлината.

Работил около десетина години в Рим, после в Болоня и Флоренция. Там от София получил оферта, „на която не може да откаже“ - от българското представителство на Hewlett Packard (HP). Седалището на HP е в Пало Алто, Силициевата долина, а българският клон е в Бизнес парка.

Оттогава Светлозар работи в България като програмист, защото се оказва, че в родината като IT специалист има много повече възможности. „Като полиглот обаче това, че владееш много езици не означава, че ще ти плащат повече. Но не мога да се оплача, в България IT специалистите са с висок стандарт на живот - като заплати, съпоставими с цените“, споделя той. Около 6 години разработва web services за „Ауди“. Проектът звучи атрактивно - от компютъра или направо от джиесема да можеш да управляваш колата си дистанциинно. Да правиш всичко с нея - да ѝ включиш отоплението, фаровете, да я проследиш къде е. По така тревожно коментирания въпрос за бъдещето на човечеството след широкото разпространение на изкуствения интелект (AI), Светлозар има свое мнение. „В компанията минахме наскоро през курсове, как машината да се обучи на AI. Докато AI е на компютри и телефони, не е страшно. Страшно би станало, когато на изкуствения интелект му се придаде физическа форма, например да се създадат роботи, които да убиват“, смята той.

Човек на света, пътешественик - така се чувства Светлозар. Посетил е 40 страни - почти цяла Европа, Япония, Тайланд, Египет, Мексико, Куба и Бразилия. Наскоро се е завърнал от Куба и е преживял истински jet lag. Това е синдромът, който изпитва човек, когато се завърне от страна с по-голяма часова разлика, както е от Куба - 7 часа.

Най-силен jet lag преживява човек, когато се завръща от страна с 12-часова разлика, особено, когато пътува от запад на изток, или срещу слънцето. Може да му се загуби цяло денонощие и са нужни няколко дни, за да се адаптира отново, обяснява той. Животът в София му харесва, макар да няма чара на мултикултурните градове като Ню Йорк, Лондон и Париж, където за един полиглот срещите с хора от различни нации са предизвикателство. Владеенето на чужди езици му дава още едно предимство - да чете литература в оригинал, което той прави с удоволствие.

В София обича да се среща с приятели на по биричка. Издига в култ клубната култура заради приятелството, верността и чистите честни отношения между хората. Може би заради това от тийнейджър му е останал прякорът Амигото, смята Светлозар.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано