10,3 милиона евро за българо-македонски пункт

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

И този състав на МРРБ, както предходните, обещава изграждането на българо-македонския пункт "Клепало". Правят го повече от 30 години. Ще се финансира с 10,3 милиона евро от  Програмата за трансгранично сътрудничество. Ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово.

До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

България е започнала да работи по подобряване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите около 17 километра до границата има изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертната комисия към АПИ ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министър Гроздан Караджов информира, че предстои разширение на граничен пункт „Станке Лисичково“ между Благоевград и Делчево. Пълната модернизация от българска страна включва проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта, които да поемат увеличен трафик на пътници и превозни средства. Ще има и нови сгради за изпълнение на граничния и митническия контрол.

На територията на Благоевградска област има два действащи гранични пункта. Единият е Станке Лисичково, край Благоевград, който чака ремонт повече от 25 години. Вторият е ГКПП-Златарево. Реновира се след огромен пожар.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано