110 години свобода в Банско и Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградчани честват 110 години свобода от турско робство в Горна Джумая. Годишнината се отбелязва с патриотични тържества и в Банско.

Празникът в Благоевград започна снощи с парад на българските знамена. От 9.00 часа, в двора на църквата „Въведение Богородично“ се отслужи панихида за загиналите за свободата. Почетини бяха и героите-руски освободители, пред паметните плочи на Майор Иван Павлович Орлински и генерал Спас Георгиев.

Непосредствено след това на площад „Македония“ предстои издигане на националното знаме. Предстои възстановка на историческите действия в Горна Джумая, станали преди 110 години.

В Банско също има литургия за загиналите в храм "Света Троица". От 9.30 до 17.30 часа е обявен  Ден на отворените врати.

В 10.00 кметът Иван Кадев, председателят на Общинския съвет- Костадин Загорчин, представители на политически партии и граждани ще поднесат цветя пред паметника „Банско помни героите“. С поход до местността „Главите“ деца и младежи ще се включат в събитието "Да се разходим из древната история на Банско" – поход до местността „Главите“.

След Освобождението от 1878 година Берлинския договор разкъсва българските земи и Горна Джумая и Пиринска Македония са върнати в пределите на Османската империя. Свободата в Горноджумайско идва 34 години по-късно, на 5 октомври 1912 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано