144 години МВР, припомниха за суперполицая Спас Бичев

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи. Назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. Празникът не се отбелязва през периода 1945-1992 година и по предложение на Националния полицейски синдикат се възстановява.

От 1992 година 5 юли е официален празник на служителите от вътрешното ведомство. Днес, служителите от системата на МВР отбелязват 144 години от създаването на ведомството. От МВР припомниха историята на най-тачени полицай през миналия век. Той е от Ихтиман - суперполицаят на Царство България Спас Бичев. Някои твърдят , че той е прототипът на Екрюл Поаро.

Звездата му изгрява през 1911 година, когато София пропищява от сериен убиец, наречен Фантома. Целта му са бижутерските магазини, а дръзките му обири нажежават обстановката. Полицията така и не успява да намери следи затова и решава да даде случая на младок, който за година работа в новосъздадената Обществена безопасност се прославя като много проницателен и упорит – главният пристав Спас (Пане) Бичев. Фантомът е открит именно от него и пратен в затвора. 
Пане Бичев се превръща в жива легенда за София, участва в разследването на повечето големи престъпления на своето време. Остава в историята като човекът, разкрил най-кървавия терористичен акт у нас през 1925 година в църквата "Св. Неделя".

Пенсионира се през 1932 година, продължава да сътрудничи на полицията, открива две детективски бюра,а САЩ го включват в световната детективска мрежа. Оттогава получава и прякора си Българския Шерлок Холмс. Бичев изчезва безследно през ноември 1944 година. Това се случва два месеца след 9 септември, когато наскоро сформираната Народна милиция го арестува.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано