4-годишните задължително на градина, електронно обучение в иновативните училища

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Приеха на първо четене нови текстове за предучилищното и уличищното образование.

Депутатите от управляващото мнозинство дадоха зелена светлина за електронното дистанционно обучение при грипни епидемии, непредвидени обстоятелства. Това касае учениците след 5 клас, в така наречените иновативни училища. В тях ще се прилага знапред избирателно ограничаване до 20 процента от часовете, в които децата ще присъстват в класните стаи. Засяга и учениците със здравословни проблеми.

Всяко иновативно училище има право да реши дали процесът на обучение ще е дистанционен или присъствен, се сочи в закона, внесен от Министерски съвет и одобрен днес от народните избраници.

Според приетите текстове приходите на училищните настоятелства от имущество ще трябва да бъдат използвани за подкрепа на съответната образователна институция.

105 депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС гласуваха и за въвеждане на задължително предучилищно възпитание на 4-годишните деца. Крайният срок 2023/2024 година. 52-а народни представители от БСП и "Воля" се въздържаха, а четирима бяха против.

В момента предучилищното образование е задължително за децата на 5 и 6 години.

Мотив на управляващите за намаляване на възрастта на задължителното образование е необходимостта да се обхванат всички деца от различните етнически групи, както и да се ускори езиковото и когнитивното им развитие. В същото време родителите ще могат да бъдат активни на пазара на труда. Според приетите законови промени задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца ще се осъществява само в детските градини, а обучението ще е както досега - предимно чрез игри. Общините ще имат три години да осигурят места в градините за всички деца, тъй като в големите градове има недостиг на места.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано