50 лева глоба за пешеходци

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Пътните полицаи извършват масови проверки на кръстовища, натоварени улици и железопътни прелези в бласт Благоевград.

Акцията е срещу пешеходци, които пресичат на нерегламентирани места, а също така не спазват сигналите на светофарните уредби в населените места, обясниха от сектор "Пътна полиция"-Благоевград.

По време на предишна акция, катаджиите в Благоевград и региона са санкционирали над 130 пешеходци. Глобата е 50 лева. Засилените проверки са до 30 януари. В своите действия полицаите ще следят и за състоянието на пътната инфраструктура. Специално внимание ще бъде обърнато и на водачите, които нарушават правилата за движение по пътищата.

Правилата за пешеходците, определени от МВР са:

При намалена видимост или при интензивно движение движението на група пешеходци с водач по платното за движение се разрешава само в колона един след друг.

Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват и преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите автомобили и със скоростта им на движение, както и да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, а също така да не спират без необходимост на платното за движение.

На пешеходците е забранено да навлизат внезапно на платното за движение, да пресичат платното за движение при ограничена видимост и да извършват търговия и услуги на платното за движение.

Пешеходците изчакват пристигането на превозните средства на обществения транспорт на тротоара, на острова за безопасност или на местата, очертани с маркировка, а ако няма такива - на банкета.

При подаване на сигнал от автмобил със специален режим на движение пешеходците са длъжни да освободят платното за движение.

Пресичането се разрешава след преминаване на сигнализиращото моторно превозно средство и на съпровожданите от него пътни превозни средства.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано