Адвокати от Благоевград и региона оспориха съдебната ваканция

Сподели във Facebook

Правозащитници от Благоевград, Петрич, Сандански и Разлогизразиха категорично несъгласие с оповестената идея за законодателна промяна, въвеждаща съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината.

Те и колегите им от столицата оспориха решението на Съдийската колегия на ВСС да подкрепи съдебната ваканция във всички съдилища в този период. С декларация излязоха и членовете на Висшия адвокатски съвет. Припомняме, че това скандално предложение бе подложено на гласуване във ВСС заради увеличения брой заразени матгистрати в цялата страна.

В Благоевград те са повече от 10, като в това число са призовкарки и деловодители. Има заразени в Административен съд-Благоевград.

"Без постоянно и ефективно работеща съдебна система всъщност няма държава. Постоянно работеща съдебна система предполага не само възможност да бъдат подавани съдебни книжа, но най-вече делата да се разглеждат и решават в разумни срокове" , пишат от Висшия адвокатски съвет в своята позиция до медиите.

"По време на извънредни ситуации по необходимост се ограничават редица права и свободи на гражданите. Съдебната система е необходимият коректив при всяко посегателство на правата и свободите на гражданите. Затова постоянно действаща съдебна система е най-необходима именно в такива трудни за цялото общество времена и не може с лека ръка съдебната власт да излиза във ваканция и въобще да се ограничава достъпа до съд по какъвто и да било начин.

"Достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес е неотменим елемент на правовата държава, без който е невъзможно осъществяването на върховенството на правото като основна ценност на цивилизованото общество. Идеята да бъде обявена със закон съдебна ваканция, по време на която да не се провеждат открити съдебни заседания с изключенията, предвидени в чл. 329, ал. 3 Закона за съдебната власт, е абсолютно неприемлива не само по правни, но и по чисто практически съображения", смятат адвокатите от Благоевград.

"Намираме се в безпрецедентната криза. Това обаче налага не абдикация на държавата от основна нейна функция – каквато е правосъдието, а вземането на разумни и адекватни решения, които да осигурят необходимия баланс между опазването на здравето и живота на всички граждани и осигуряването на достъп до съд и непрекъсваемост на правосъдната дейност, пишат адвокатите.

Вместо обявяване на съдебна ваканция Висшият адвокатски съвет предлага пет процесуални правила, които от една страна да стимулират електронната комуникация между съда и страните и да ограничат физическото присъствие на много хора в съдилищата, а от друга страна - да гарантират реално участие на страните и техните процесуални представители по делата.

Те предлага вместо ваканция на магистратите до 31 декември, да се даде възможност на административните ръководители на съдилищата да вземат решение за отлагане на насрочени дела или временно преустановяване на провеждане на открити съдебни заседанияпри определени предпоставки за ръководения от тях съд,като например: при висока заболеваемост  на съдии и служители от съда, при фактическа невъзможност съдебните сгради да отговарят на изискванията за прилагане на противоепидемичните мерки. По този начин ще се отчетат спецификите във всеки съдебен район и много по-адекватно ще се управлява системата по време на криза. Актовете на ръководителите на съдилищата следва да бъдат оповестявани на сайта на съда.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано