Афера с благоевградската автогара

Сподели във Facebook

Предстои благоевградските съветници да гласуват решение на ръба на закона. Ще подкрепят ли решението на кмета Методи Байкушев да се продаде за малко над 1 милион лева земята, върху която е изградена преди 1989 година автогарата в Благоевград на бизнесмена Марио Богданов и на сдружниците му, ще стане ясно на сесия в ОбС утре.

Оказва се, че казусът със сделката, която е особено изгодна за Богданов, е документно заплетен. Едновременно има ПУП за публична собственост от 2002 година и нов ПУП, който странно защо не е одобрен от съветниците през 2023 година, изтъкнаха оипозиционери в местния парламент.

На пресконференция общинският председател Радослав Тасков частично потвърди скритите от благоевградчани факти.

"Автогарата е била държавна собственост до продажба на активите на "Пътнически превози“, които след това са станали частни. До 2002 година сградата и земята са били държавна собственост, след това стават общински. Със заповед на Областния управител от 23. 04. 2002 година се отписва от актовните книги на държавните имоти и се прехвърля в "Пътнически превози“ ООД. С предаването на сградата и съответната инфраструктура в частен субект, отпада публичния характер на имота, тъй като той спира да има предназначението за трайно задоволяване на обществените потребности от национално или местно значение по смисъла на държавната собственост или пък по закона за общинската собственост. Тоест, още тогава е имало основание за промяна на собствеността от общинска публична в общинска частна собственост", заяви Радослав Тасков.

"През 2012 година се създава акт за публична общинска собственост, без да е отчетен факта, че има сграда, която е с частен характер. Така се стига до съответния казус – при приет ПУП, имотът категорично е с предназначение за автогара. Има два акта за общинска собственост - от 2012 година, който е публичен и от 2023 година, който е частен в следствие на приет ПУП през 2023 година. В кадастралната карата имотът фигурира като частна общинска собственост. Утре, решението което ще вземе Общински съвет е да се промени характера на земята от публична в частна собственост. С приетият ПУП, характера е променен, но липсва отделен акт на Общински съвет. Това ще стане ако решението бъде прието", обясни парламентарният председател.

Тасков засегна коментарите в социалните мрежи, че е възможно в бъдеще частният инвеститор може да поиска да построи на терена от 6 декара . Без да назовава име, той каза, че човекът, който иска да закупи автогарата, е благоевградчанин, който е добре познат на обществеността. Запознати с услужливото гласуване на благоевградски съветници, в това число и представители на ОбС, не спират да коментират, че решението ще мине, тъй като с упорити совалки и тайни договаряния са набавени 28 гласа "за". Още сега е известно, че в конфликт на интереси са съветничката от ГЕРБ Антоанета Богданова-съпруга на Марио Богданов, съпратиец, работещ за него и още един гравитиращ, които трябва да се отведат от заседанието.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано