Американският университет забрани строителство около кампуса

Сподели във Facebook

Ръководството на Американския университет в Благоевград излезе с позиция срещу инвестиционни намерения в района на кампуса.

Не желаят да се строи сграда, за която ще се реши на заседание на ОбС.

Очаква се на утрешното си редовно заседание Общинският съвет на Благоевград да гласува промяна на планирани сгради в близост до общежитие „Скаптопара I”. Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“, което ще се отрази негативно на учебния процес и живота на кампуса.

"Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи временният президент на Дейвид Еванс.

„Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, допълни той.

АУБ е най-големият работодател в Благоевград с близо 300 служители. Инвестициите в един от най-модерните университетски комплекси в Югоизточна Европа, както и в цялостното развитие на университета възлизат на около 60 милиона долара. 

„Нашата позиция е, че трябва да се спазват разпоредбите на действащия в момента застроителен и регулационен план от 2000 година“, коментира Йордан Карабинов, президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБ.

„Този план предвижда запазване на зелените площи и места за паркиране и не включва презастрояване с високи и масивни сгради. Строителният процес няма да затормози в такава степен учебните занятия. Убедени сме, че чрез диалог и съвместни усилия може да се намери по-разумно решение, което да удовлетвори както интересите на собственика на имота, така и да отговоря на специфичните потребности на АУБ“, допълни той.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано