Андрей Гюров обяви кога ще се въведе еврото

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Бившият благоевградски депутат, сега подуправител на БНБ - Андрей Гюров, обясни кога и как ще се въведе еврото у нас.

"През юни догодина ние ще знаем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната. Ние се учим от практиката и от опита на страните, които вече са въвели еврото. В началото на 2023 г. имаше едно забавяне на процеса, защото нямаше редовно правителство”, каза Гюров.

Шефът на БНБ подчерта, че сега е актуализиран Планът за въвеждане на еврото, като в него е заложена широкомащабна информационна кампания. „Цените в лева и евро трябва да започнат да се появяват един месец след получаването на становищата на ЕК – около юли следващата година”, обяви той.

До края на 2025 година двете цени ще бъдат видими. Така хората ще могат да сравняват и да взимат своите решения. По график до един месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме в лева. След началото на февруари – само в евро”, поясни Гюров.

"БНБ, определени пощенски клонове и банките ще обменят българския лев без такси. През търговска банка или пощенски клон – това ще е възможно до края на 2025 година. БНБ ще обменя българския лев неограничено”, заяви подуправителят на централната банка в интервю за Нова тв.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано