Финансират разкопки за Раннохристиянски храм

Сподели във Facebook

Търсят останките от храм, близо до античния град Никополис ад Нестум.

Смята се, че е на хълм над гоцеделчевското село Гърмен. Неврокопската митрополия инициира и финансира извършването на разкопките в квартал "Заграде", където през вековете е имало манастир на Света Неделя. 

С разкопките, които се извършват с благословията на Неврокопския митрополит Серафим, се цели на първо време да се установи планът на античния храм, за да може да бъде възстановен в точните му размери и вид. Установено е, че той е бил много по-голям от сегашния храм, издигнат на същото място. При предходни проучвания е била открита цветна подова мозайка, която обаче е унищожена от времето и иманярите, коментираха от митрополията за tvzapad.bg. Цялостната идея е храмът да бъде напълно възстановен в античния си вид, за който се предполага че е от времето на Ранното християнство. Припомняме, Никополис ад Нестум е най-голямото селище в долината на река Места по време на античната епоха. Останките му се намират на 6 километра североизточно от Гоце Делчев, именно в района на село Гърмен.

Градът е бил политически, стопански, транспортен, културен и култов център на района. Имал е собствена монетарница. Тя е активна в края на II и началото на III век. Никополис сече монети на трима римски императори – Комод (176 – 192) – син на императора и философ Марк Аврелий, Каракала (192 – 217) и Гета (209 – 212) – синове на император Луций Септимий Север. А също и с образа на съпругата на последния Юлия Домна – майка на Каракала и Гета. Открити такива (монети) изпод останките на Никополис ад Нестум се съхраняват в Националния археологически институт с музей при БАН.

На територията на града, извън крепостните стени, както и в съседство, са регистрирани останки от няколко храма. За жалост един от тях – голяма базилика от IV-VI век, открита на югоизток от Гърмен, край пътя за с. Дъбница, е унищожен от иманярски набези. Останки от красивите ѝ подови мозайки се съхраняват в музея в Благоевград.

Следи от разрушителната работа на иманярите има и по някои от другите черкви. В пределите на укрепената част на Никополис засега е открит само един храм. Проучена е само част от него – източната половина. Другата е все още под земята. Предполага се, че в рамките на укрепения град има поне още една, и то голяма църква.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано