АС - Благоевград разглежда дело, свързано с общинския председател Тасков

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Казус, свързан с председателя на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, се разглежда в Административен съд на 13 ноември.

Окръжната прокуратура обжалва решението на Комисията за противодействие на корупцията, Тасков не е гласувал в частен интерес срещу разширяване на сграда в центъра на града, която е съседна на кооперацията, в която апартамент има съпругата му Албена. И двата имота са до централния градски площад „Георги Измирлиев“, срещу сградата на Общината. Процесът се води от съдия Димитър Узунов.

Казусът е от началото на годината, когато в КПК е постъпил сигнал от благоевградчанина Мирослав Иванов. Според Иванов ОбС председателят и съветниците от неговата група са гласували против искането му за изменение на плана за застрояване на неговия парцел, като се повиши коефициентът на интензивност на застрояването от 3,16 на 4,19 и се вдигане плътността на застрояването от 74,30 на 98%, като единствената им цел била да не бъде засенчена кооперацията на ул. „Петко Д. Петков“ №18, където е апартаментът на Албена Таскова.

На изслушването си пред КПК през юни Радослав Тасков обяснил, че е гласувал „против“ не заради съпругата си, а в защита на обществения интерес, защото исканото разширение на параметрите на съседната сграда щели да са за сметка на зелените площи до площада. На база тези обяснения 7 месеца след постъпване на сигнала КПК прецени, че Тасков действително се е водел от защита на обществения интерес.

Според Окръжна прокуратура – Благоевград обаче КПК не е взела предвид приложения от Иванов запис от негов разговор с Радослав Тасков в кабинета му, където председателят му предлага негови близки да купят парцела на Иванов, за да вдигнат върху него сграда, достойна за центъра на Благоевград. Пред struma.bg Радослав Тасков отрече да е имало такъв разговор. Записът обаче е предоставен и на държавното обвинение и точно тази флашка е в основата на протеста на прокуратурата и предстоящото административно дело.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано