АС - Благоевград спаси украинка и нейната дъщеря

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Административен съд-Благоевград отмени полицейска заповед за изгонване от страната на украинката Татяна Кондратюк, която от 7 години живее в гоцеделчевското село Гърмен.

43-годишната Татяна и нейната дъщеря засега остават в дома, наследен от починалия й съсъпруг. Според съда заповедта на бившия вече директор на полицията в Благоевград Дойчин Дойчинов, е незаконосъобразна. До решението на съда се стигна след жалба на Татяна.

Препомняме, преди повече от година благоевградските магистрати отмениха финансова санкция спрямо украинка. Последва нова заповед за напускане на страната. "При налагане на процесната принудителна административна мярка е следвало да бъдат отчетени продължителността на пребиваване на чужденката – над 7 години в България, като дори тя е собственик на недвижим имот – двуетажна къща в с. Гърмен, унаследен от починалия й съпруг, както и обстоятелството, че непълнолетната й дъщеря посещава българско училище. Всички тези специфични обстоятелства не са взети предвид, поради което полицейската заповед е отменена", сочат в мотивите си от АС-Благоевград.

Татяна и непълнолетната й дъщеря имат проблеми с престоя си у нас. Бежанката от Украйна желае да получи българско гражданство. Татяна изтъква от 2014 година до момента, че ако бъде върната в родината й, я очакват физически посегателства или смъртно наказание. По време на за предоставяне на международна закрила чужденката и дъщеря й имаха издадена регистрационна карта, валидна до 20 юли миналата година. Тя е подала нова молба за международна закрила. Решението на българските власти предстои.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано