Асен Василев: Пари има, но няма добавки за всички пенсионери

Сподели във Facebook
Снимка бгнес Снимка: бгнес

Бъдещият финансов министър обяви кои пенсионери ще получават парични добавки.

Според Асен Василев има достатъчно пари в хазната. "Тази година бюджетът е разчетен с 4.5 милиарда лева  дефицит, но в края на ноември той е на 500 000 000 излишък. Ще стигнат парите", коментира Василев. Той внесе яснота и какво ще се случва с пенсиите от Нова година.

Както е известно, този месец е последният, в който са планирани добавки от 120 лева към пенсиите. Новите управляващи уверяват, че доходите на пенсионерите няма да се намаляват с прекратяването на добавката от Нова година, но до този момент не беше ясно как точно ще стане това. Днес се разбра, че Василев държи на първоначалния вариант, който бе предложен от служебното правителство с актуализацията на бюджета - увеличение на минималната и на максималната пенсия, преизчисление през стажа на всички пенсии и социална добавка за всеки пенсионер, който остава под линията на бедност - 413 лева.

В актуализацията на бюджета е предвидено първите три вида увеличения да се случат от 25 декември. Тогава минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лева. Максималната е от 1440 на 1500 лева, а пенсиите се преизчисляват с по-висок коефициент за всяка година действителен стаж (от 1,2 той става 1,35).

От Нова година добавки ще има само за тези пенсионери, които след увеличението на пенсиите от 25 декември ще останат под линията на бедност, каза днес Василев. Те ще получат добавка, която да изравни пенсиите до 413 лева, колкото е линията на бедност за тази година. "Всички други пенсии ще бъдат вдигнати между 13 и 20 процента, в зависимост от стажа", каза Василев. Според него след тази промяна няма да остане пенсионер с по-малко пари от това, което е получавал тази година. Сега обаче пенсионерите на минимална пенсия получават 420 лева.

Василев припомни, че с актуализацията на бюджета обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 години вече е увеличено на 650 лв., както предлага служебният кабинет, и остава такова догодина, като за следващи години ще бъде обвързано с минималната работна заплата, предаде nova.bg

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано