Атакуват предписания за карантина на РЗИ - Благоевград

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Административен съд-Благоевград разглежда две жалби срещу Регионалната здравна инспекция за поставяне под карантина.

Жалбоподателите сочат, че неправомерно са изолирани, тъй като имат по два различни резултата от PCR-тестове, направени в различни лаборатории.

Образувани са административни дела срещу актове на инспекторите от РЗИ.

Вече е постановено решение по първото дело, образувано в Административен съд – Благоевград против предписание за поставяне под карантина. Делото бе образувано по жалба гастарбайтер, завърнал се от Великобритания.

АС-Благоевград обяви нищожността на издаденото от Столична регионална здравна инспекция Предписание за поставяне под карантина № 51/18.03.2020 г. Анализирайки фактите по делото и законовите разпоредби, съдът намери, че оспореното предписание изцяло е лишено от законово основание. Отчетена при постановяване на решението е и липсата на материална компетентност на главния инспектор към Столична регионална здравна инспекция за издаване на предписание за извършване на задължителна карантина.

Едва с изменението на Закона за здравето от 14.05.2020 г. е регламентирана законова делегация за упражняване на административни правомощия на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано