Атанас Камбитов: Живеем в страната на абсурдите

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Санкционираният от Сотир Цацаров бивш кмет Атанас Камбитов атакува решението на КПКОНПИ. Вчера антикорупционната комисия постанови доскорошният управник на Благоевград да се глоби с 10 000 лева и да му се отнеме имущество за над 87 000 лева.

"Не приемам решението на КПКОНПИ и приложените мотиви към него. Ще обжалвам по надлежния ред и ще предоставя в съда документи и доказателства, които Комисията въобще не е взела предвид. Вярвам в безпристрастното и обективно решение на българския съд", коментира в социалната мрежа Атанас Камбитов.

"Ще го обясня по-простичко за тези, които не са запознати, но бързат да коментират. Ако това решение влезе в сила и се превърне в практика, то всеки, който стане кмет на населено място, ако преди години, преди да встъпи в длъжност, е сключил и финализирал сделка с физическо лице (в моя случай три години преди) и след това физическото лице създаде своя фирма и сключи сделка с Общината, каквато и да е тя, то кмета е в конфликт на интереси. Не ви ли звучи абсурдно", попита ексградоначалникът Камбитов, който вече е областен лидер на Републиканци за България - партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Живеем в страната на абсурдите. Между другото, въобще не съм изненадан от решението на Комисията, познайте защо", загатна Камбитов.

Вероятно има предвид новото си политическо амплоа. Итова се потвърждава от факта, че същата Комисия излезе през месец януари с решение, че Камбитов не е в конфликт на интереси чрез фирмата си "Старт 15". Само след като е начело в партията на Цветанов, е факт новото решение на КПКОНПИ.

Решението на Комисията, ръководена от ексглавния прокурор Сотир Цацаров, е заради фирмата на Камбитов "Старт 15", която е действала по време на кметския му мандат.

Както подробно информирахме, решението на Комисията, ръководена от ексглавния прокурор Цацаров, е заради фирмата на Камбитов "Старт 15", която е действала по време на кметския му мандат. В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лева, формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 година. Сумата му е изплатена от Румяна Шекерлийска, в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на Ивайл Благов-Кучката, като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Шекерлийска.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

За това закононарушение му е наложена глоба в размер на 10 000 лева. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лева.

Изводите на КПКОНПИ за наличие на икономически зависимости между лицата се базират на практиката на Върховния административен съд. В случая, събраните доказателства сочат, че е налице дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт 2015“ ЕООД и Камбитов, а това внася съмнения в обективността и безпристрастността на лицето, заемащо висша публична длъжност, при упражняване на неговите правомощия, касаещи въпросното дружество.

Проверката срещу него е започнала през 2019 година, след сигнали от орган на съдебната власт. По първия сигнал Комисията се е произнесла със свое решение от 8 януари, че не е установен конфликт на интереси при закупуване на общински поземлен терен от дружество „Старт 15", поради липса на частен интерес от страна на кмета.

 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано