Азиатски стършели изяждат пчелите

Сподели във Facebook

Започва борба с нашествието от азиатски стършели, които убиват пчелите.

До този момент унищожаването на гнездата е най-ефективният начин за борба с неприятеля, казват експерти. В своя естествен и инвазивен ареал азиатският стършел (V. velutina nigrithorax) активно ловува медоносни пчели, нанасяйки вреди на пчеларството.

Това насекомо влияе негативно на екосистемите, тъй като намалява количеството на пчелите. Освен това, гнездейки в градските райони, азиатският стършел, който е известен със своето агресивно поведение, често напада и хора, пише eurekalert.org. Жилещо насекомо показва бързо разпространение във всички европейски страни. Нахлуването на азиатския стършел е регистрирано първоначално във Франция. През 2004 година случайно е внесен от Китай, доведе до бързото му разпространение. Той се колонизира в голяма част от страната с приблизителна скорост 60-80 км на година.

В момента контролът върху нашествието на насекомото у нас основно се осъществява с помощта на унищожаване на гнездата и ловене чрез примамки, но нито един от тези методи не е достатъчен за пълното елиминиране на неприятеля. За да продължи нататък борбата срещу разпространението на опасния вредител, необходимо е да се оценят икономическите разходи. Те се делят основно на три категории: за предотвратяване на нашествието, борба с нашествието и загуби, причинени от нашествието.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано