Баба Райна с вълнуващ концерт за 80 години

Сподели във Facebook
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Пазитилка на  съкровищница от изворни песни и фолклорно богатство навърши 80 години. За юбилея изнесе концерт с песни от деди и прадеди, завещани на младите.

Райна Гюрова е живото съкровище на Брежани. Най-голямото богатство на баба Райна, както я наричат в Симитлийско, освен любовта към песента е семейство й. Тя се гордее с нейните три деца, 2 внучки, 3-ма внука и 5 правнучки. Една от тях - Любима, е с 8 златни медала по художествена гимнастика, Василена е отличена със сребърни медали по волейбол и Никола – световен шампион по таекуондо.

На този толкова прекрасен празник, неин специален гост бе кметът на Симитли Апостол Апостолов, който зарадва рожденичката с красив букет и почетен плакет. На тържеството бяха всички от семейството, роднини, приятели и членуващите в Сдружение "Хора и традиции" в село Брежани.

Баба Райна е родена в село Ракитна, род Ковачевци, в многочленно семейство с 8 деца – 5 момичета и 3 момчета. Възпитана в труд и учение. Трудила се наравно както всички останали от семейството за да се изхранват. Въпреки трудния живот, семейството е сплотено, уважава и празнува всички религиозни и традиционни празници.На 15 години започва да пее в певческия ансамбъл на Брежани и скоро става негова солистка. Омъжва се на 18 години за Стефан Гюров от Ракитна, заживяват в Брежани от 1974 година. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано