Бабинден е, празнуват също Валери, Неофит и Максим

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

В Пиринско масово се чества Бабинден по стар стил. На 21 януари празнуват още Валери, Неофит и Максим. Името Валери от латински означава "силен, здрав". Неофит пък е от гръцки език и означава "новопокръстен". Имен ден имат Валери, Валерия, Максим, Максимилиан, Агнеса, Неофит. Свети Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци. Познаващ отлично Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на църковното предание, Свети Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Днес се празнува Бабинден по стар стил. Ритуалът е особено значим за хората в Пиринско. В Разлог се прави уникалното Бабино хоро, в чест на акушерките, родилките и бабите. Заденати във вълнени цедилки бебета излизат на площада с бабите. Извива се традиционното за този край хоро.

Бабино хоро има още в Елешница, Бачево, Баня Годлево, Горно Драглище, Добърско и Долно Драглище. Ритуални тържества има в Благоевград, Симитли, Банско, Разлог, Гоце Делчев и в останалите населени места. Бабинден се чества у нас от 1951 година. Това е един от големите народни женски празници, посветен на бабите - жените, които помагали младите булки при раждане. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Според обичая още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. 

Традицията у нас повелява на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея пара. Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също дарява детето с чорапки и ризка. Носи бяла и червена вълна, мед и просо. Бялата вълна представлява магическа благословия, за да доживее детето дълги години, червената - за да е здраво и румено, просото - за да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия род. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е начинът, по който тя миросва малките.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано