Петричанката Бацанова арестувана за изборно престъпление

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Надежда Бацанова е обвинена като организатор на схемата за купуване на гласове.

Тя е бизнес дама от Петрич и е била кандидат за евродепутат от партията БАСТА на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ.

Фамилията на Бацанова има хотели в Петрич, метанстанция и телевизия "БАЦ". Нейната майка е общински съветник в южния град. Кандидатът за депутат, който е участник в схемата за купуване на гласове е Сергей Димитров – шести в листата на БНО (“Българско лято”) в Благоевград. Бил е член на ГЕРБ и във фейсбук профила си е качил снимки с техни членове. След това напуснал партията и е бил на учредяването на “Републиканци за България” на Цветан Цветанов, припомни 24 часа. Освен тях арестувани и обвинени са Димитър Топалов, бивш зам.-кмет на Ракитово и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков.

Както вече информирахме, от прокуратурата официално обявиха за разбита рестъпна група за предлагане на имотни облаги срещу глас в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на парламентарните избори. До разкриване се стига, след като проговаря човек, който с днешна дата е със статут на защитен свидетел, съобщиха от прокуратурата.

Замесени са петима души, които са били кандидати за народни представители. Двама от тях са задържани с постановление на прокурор за срок до 72 часа, един е с мярка за неотклонение „подписка”, а останалите са с мерки „задържане под стража”.

Групата е действала от 6 февруари до датата на провеждане на изборите – 4 април на територията на Петрич и други райони в страната. Тя била с пирамидална структура – на върха е организаторът от фамилията Бацанови, собственик на четири търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метанстанция и кабелна телевизия. Поддържана е непрекъсната връзка с неформален партиен лидер.

Единият  от участниците е бил кандидат за евродепутат, бивш заместник кмет и настоящ общински съветник. Третият участник е със силно влияние в квартали с преобладаващо ромско население. Финансирането идвало от човек, който живее в страна, извън Европейския съюз.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано