Без съд колекторските фирми нямат право да тормозят длъжници

Сподели във Facebook
Снимка бтв Снимка: бтв

Колекторските фирми нямат право сами да осъществят принудително изпълнение. 

Без съд или частни съдебни изпълнители, както и държавни, нямат право събират суми от длъжници, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Смятам, че длъжниците следва да познават правата си в този случаи и да не се поддават на необоснован тормоз или заплахи. Съгласно действащия закон, приет от това Народно събрание на 20 март и съгласно чл. 5 ал 2 от него, ЧСИ и ДСИ, не могат да налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения", заяви ресорният министър, цитиран от Бгнес. Съгласно, внесения в Народното събрание ЗИД на Закона за здравето, приет от Министерски съвет на 4 май, тази защитна мярка за длъжниците ще остане да действа ако получи подкрепа от народните представители, до 13 юли.

"Премиерът изрично настоя за запознаването на този ограничителен режим в полза на длъжниците, но не и в полза на кредиторите по отделните вземания, каза Кирилов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано