Благоевград и Банско честват 109 години свобода

Сподели във Facebook

Благоевград чества 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Тържествата започват на 5 октомври с панихида за загиналите и полагане на цветя в двора храм "Въведение Богородично".

В 10.30 часа издигат националния флаг пред паметника на Георги Измирлиев – Македончето. Непосредствено след това, в 11.00 часа, ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“ при Младежкия дом.

Програмата ще продължи в 17.00 часа с тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия пред ДТ „Никола Вапцаров“.
В 17.30 часа ще се проведе и Тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград в ДТ „Никола Вапцаров“, на финала, на която официалните гости ще бъдат поздравени от творците на Ансамбъл „Пирин“.

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая. Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на р. Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.

Банско също празнува Освобождението. Противоепидемичните мерки силно ограничават възможностите за провеждане на много тържествени събития. На 5 октомври е предвидена литургия в църквата „Света Троица”, от чийто през 1912 година поетът революционер Пейо Яворов провъзгласява свободата на Банско. Свежи цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметниците и паметните плочи на видни банскалии, а пред паметника „Банско помни героите” ще бъде извършено възпоменание.

В празничната програма е включена изложба в Дома на изкуствата под надслов „Пътуване във времето” на художника Краси Тодоров. В нея публиката ще се срещне по атрактивен начин с изкуството от Тракия, Египет и Древна Гърция до днес. В рамките на честванията, ден преди националната премиера, в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” на 7 октомври предпремиерно ще бъде излъчен филмът „Стожери на вечността”, в чието заснемане участваха десетки банскалии.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано