Благоевград празнува Освобождението

Сподели във Facebook

Президентът Румен Радев е на церемония в Благоевград, посветена на 108 години от освобождението на Горна Джумая от турско робство. 5 октомври е официален Празник на Благоевград,

В 18.00 часа на площад "Георги Измирлиев" Радев ще приеме почетния караул. Благоевградчани имат възможност да видят бойните знамена, запазени през годините или възстановени от патриотчни организации.

Тази сутрин е молебенът в памет на загиналите в борбите за освобождението от турско робство, който ще отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

Програмата продължава с ритуал на площад "Мите Марков" В 11.30 часа е празничната сесия на ОбС-Благоевград в зала "22 септември".

В двора на храма „Въведение Богородично“ ще бъде поставен каменен блок с името на генерал Спас Георгиев. Традиционно благоевградчани се покланят пред паметния знак на освободителя - майор Иван Павлович Орлински.

През 1912 година части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград. Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.Храбрите и достойни българи от този край, застават рамо до рамо със своите събратя, освободили се през 1878 година – цели 34 години по-рано. Благодарение на своята сплотеност и национален идеал, нашите предци написаха история и ни завещаха бъдеще на днешните благоевградчани.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано