Благоевградчани вкараха в съда Тасков и ГРАО

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Членове на Инициативния комитет за провеждане на референдум в Благоевград депозираха жалба в Административен съд. Оспорват решението на общинския председател Радослав Тасков за прекратяване на процедурата по свикаване обществено допитване по казуса със 17-милионния дълг за парк "Бачиново".

От сдружението "За Благоевград" обявиха, че решението за прекратявнето е е взето еднолично от Тасков. Той не е допитал до общинските съветници. Като единствен аргумент за разпореждането на председателя се посочва проверката на ГРАО, според която коректните записи в подписката са 8589, т.е по-малко от 10 процента от пълнолетните граждани на общината.

От ИК обясниха, че според закона, в тридневен срок от постъпването на подписката в общинския съвет председателят е длъжен да уведоми общинските съветници, да определи водеща комисия за нейното обсъждане и да насрочи заседание на общинския съвет в срок до един месец от постъпването ѝ. Единствено Общински съвет, в неговата цялост, е компетентен според закона да прецени дали установените от ГРАО 8589 коректни записа са достатъчни за свикването на местен референдум.

Със същата жалба оспорваме заключенията от протокола на ГРАО и заявяваме нуждата от достъп до подробната административна преписка по проверката, специално по отношение на онези 1413 записа с „грешни данни за ЕГН“ и 1140 с „грешни и непълни имена“.

1. ИК не е правен субект и не може да обжалва в съда като такъв. Правните субекти са отделните членове на ИК. Те, и само те имат правен интерес да обжалват, защото именно на тях е отказано да се свика референдум.

2. Протоколът на ГРАО сам по себе си не е административен акт и затова не може да бъде обжалван директно. Административният акт е прекратяването на процедурата от страна на председателя на Общински съвет Благоевград. А основният мотив е въпросният протокол. С оспорването на решението се оспорва и протоколът на ГРАО.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано