Благоевградчанин разби закондателството ни за ДДС

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Съдът на Европейския съюз разнищи българския Закон за ДДС, който предвижда две наказания за неиздаване на касов бон - едновременно и глоба, и запечатване на обект. Санкциите се обжалват не в едно, а в две производства и то пред различни съдилища - глобата пред районния съд, а запечатването - пред административния. Председател на съдебния състав е благоевградчанинът Александър Арабаджиев. Решението е по запитване на Административен съд-Благоевград.

"Това е недопустимо според правото на Европейския съюз. Сега съдилищата могат да не прилагат закона, а парламентът би трябвало да го промени", сочи Александър Арабаджиев. Показателен е и самият казус, заради който делото стига до съда в Люксембург - за неиздаване на фискален бон за продажба на кутия цигари за 5,20 лева, магазин в Пиринско е глобен и затворен за 14 дни.

"Запечатването в случая е тежко наказание, особено за едноличен търговец, който разполага само с един търговски обект. По този начин се се пречи да упражнява дейност и съответно го лишава от доходите му", пише в решението съдът в Люксембург. Относно имуществената санкция при първо нарушение е най-малко 500 лева, а в казуса с кутията с цигари ДДС е под 1 лев. По делото се посочва и възможността, ако се плати доброволно глобата, обектът да бъде разпечатан преждевременно. По благоевградския казус в АС, глобата е наложена няколко месеца след запечатване на обекта, коментираа магистрати за Еновина.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано