Благоевградчанка съди кмета за мълчалив отказ

Сподели във Facebook
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Благоевградчанката Александрина Пандурска е завела дело в Административен съд заради мълчалив отказ на градоначалника да отговори на въпроси по ЗДОИ.

Пандурска е предприела тази стъпка след отправено и входирано в Община-Благоевград питане по Закона за достъп до обществена информация. Въпросите са свързани с грандиозния проект за парк "Бачиново", който ще глътне над 17 милиона дългосрочен обществен дълг. 

Александрина Пандурска не получила повече от месец отговор на поставените към кмета въпроси, свързани с проекта.

Тя публикува въпросите си публично: 1. Как е извършен подборът на този екип? Имало ли е обявена обществена поръчка (номер)? Какви са били изискванията към участниците в него – образование, професионален опит, познаване на Благоевград, предварителни техни предложения за визията на града?

2. Експертите от Община Благоевград ли са наети или от ФУГ/трета фирма? Дължи ли / Извършила ли е плащания Община Благоевград суми към тези експерти или към фирмата, наела ги за проучванията? В случай че да, моля да ми предоставите договорите с тях или фирмата, наела ги, със заличени лични данни. Какъв е размерът на дължимите суми?

3. Същите ли експерти ще изготвят проучванията по останалите 4 проекта? В случай че да, моля за съответната информация от въпрос 2. В случай че не, кои експерти ще извършват останалите проучвания (как са избрани, какви са били изискванията към тях, срещу какви суми)?

4. Изпращала ли е Община Благоевград покана до благоевградски експерти за изготвянето на същите проучвания? В случай че не, защо? В случай че да, какъв е бил отговорът и какво е наложило ползването на екип от друг град?

5. Арх. Димитър Паскалев представи идеята за парк Бачиново като автор на заданието. Как е избран той да изготви заданието, от кого е бил нает, срещу каква сума и с какви параметри е било заданието? Моля да ми предоставите договора с него или представляваната от него фирма със заличени лични данни.

Пандурска вече осъди Общината веднъж. Делото бе заради неполучени парични обезщетения за дете.

Съветниците в Благоевград ще решават дали да се тегли заем за "Бачинво" на 27 май. Пандурска е подготвила за тях данни за започнали вече схеми за източване на парични средства. 

"Укриването на публична информация от граждани противоречи на гореизброените принципи и уронва престижа на институцията Община Благоевград и срива доверието на гражданите към нея. С поведението на кмета на Община Благоевград се дава повод за съмнение в прозрачността, диалогичността и справедливостта на местното управление. Какво налага мащабен проект като този за поемане на дълг за Бачиново и аквапарка да започне с укриване на публична информация? Ако няма яснота за едни 50, 100 или 200 000 лева, дадени за предпроектни проучвания, как ще може да се осъществи контрол върху разходването и усвояването на 17,7 милиона лева", пита Александрина.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано