Благоевградски депутат с позиция за македонците в ЕС

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Депутатът от Благоевград и председател на парламентарната група на ПП - Андрей Гюров, коментира скандалния въпрос за членството на РСМ в Европейския съюз.

Според Гюров вдигане на ветото за присъединяване не трябва да бъде подлаган на референдум, както се обсъжда сред партиите.

"Едно вдигане на ветото зависи от наистина конкретни действия и гаранции от страна на Европа и от страна на Република Северна Македония. Ако има такава промяна в позицията, тя трябва да стане след общо решение на парламента, в коалицията и дори извън коалицията в рамките на Консултативен съвет по национална сигурност", каза Гюров пред БНР. Той подчерта, че има промяна в тона на разговор между коалиционните партньори и комуникацията е подобрена в последните седмици. "Винаги сме казвали много ясно, че от българския национален интерес и от европейски интерес е Западните Балкани да бъдат приобщени в европейското семейство", смята парламентарисът от Благоевград.

"Това беше и приоритет на Българското председателство на Европейския съюз и ние работим усилено в тази посока. Трябва да направя разграничението между говорене за интеграция и работене за интеграция. Мисля, че тук контрастът между предишното и сегашното управление е наистина ярък. В последните месеци се постигна много за напредъка на отношенията в сравнение с последните години, където бяхме просто в една изчеквателна позиция, едва ли не очаквайки този процес да се провали", заяви той.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано