Благоевградски депутат вижда работещ вариант до кметските избори

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Благоевградският депутат Андрей Гюров коментира ситуацията с правителствената криза.

"След неуспешния първи мандат алтернативите пред парламента са "или предсрочни избори в средата на зимата и изпускане на всички приоритети, или трети мандат, който е изключително несигурен, с много непредвидими ситуации", обяви Гюров, който е председател на ПГ на ПП.

Според него в тази променена ситуация има шанс да се намери работещ вариант с втория мандат до местните избори.

Гюров вижда "доста голямо съгласие относно нещата, които трябва да бъдат приети в спешен порядък". Той обясни защо от ПП слагат хоризонт местните избори догодина. По думите му парламентарната математика показва, че "не е възможно да бъде създадено правителство с устойчиво парламентарно мнозинство", затова предлагат правителство на малцинството "около приоритети, с предварително дефиниран времеви хоризонт".

Към всички парламентарни групи е изпратена предварителна заявка със законодателни мерки с възможност за допълване и коментари по разполагането на приоритетите във времето, посочи той.

"Разделителните линии са преодолими, особено когато на преден план са изведени важните неща, които очакват българските граждани да се случат в страната", каза Гюров пред БНР. Шансът за подкрепа на втория мандат не е много голям, но със сигурност е по-голям, отколкото миналата седмица.

"Няма параван, зад който някой кукловод да движи други хора", увери той. Ако в Народното събрание няма подкрепа за декларацията, това ще означава, че няма мнозинство за проект на правителство и затова най-вероятно няма да внесем пълен състав, обясни председателат на парламентарната група на ПП. В момента няма имена в изпратената покана, уточни той.

Андрей Гюров обяви още, че ПП ще търси "златно сечение" – вариант за Изборния кодекс, който би удовлетворил желанията и очакванията на всички парламентарни сили. Хартиената бюлетина би била приемлива, ако се гарантира правилна отчетност на вота, декларира той. Според него след празниците могат да се намерят варианти "най-критичните промени да бъдат преработени".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано