Благоевградски юристи кандидатстват за европрокурори

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Ясни са първите кандидати за делегирани европейски прокурори.

Сред тях са юристи от Благоевград. Михаела Райдовска и Марио Томов в момента са обвинители в СГП. Преди това Марио Томов бе разследващ полицай в Благоевград. За определен период бе юрисконсулт и адвокат.

Райдовска започна кариерата си в Благоевград през 2009 година. Тогава бе назначена в Районната прокуратура, но бързо бе изтеглена в столицата.

Третият кандидат към момента е Милко Момчев. Той е в прокуратурата от 2001 година. Процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли от Прокурорската колегия. Срокът за подаване на документи изтича утре.

В момента българските делегирани европрокурори са девет. Беше предвидено да са 10, но последното място така и не беше запълнено. Увеличаването на броя на делегираните прокурори е процес, който тече в почти всички държави, които учредиха Европрокуратурата. Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на Европейската прокуратура, спрямо натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от отделните държави, които работят в нея, сочат от правния портал lex.bg. Миналата седмица служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че делегираните европрокурори ще получат бившата сграда на СДС на ул. „Г. С. Раковски“ 134.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано