Благоевградският губернатор атакува плана за парк "Свети Врач"

Сподели във Facebook
Снимка архив Снимка: архив

Битката за парк "Свети Врач" за съжаление не е приключила, алармираха общински съветници. Те подозират задкулисни действия и лобизъм.

Областният управител в Блатоевград Стоян Христов е върнал на поправителен решението на санданските общинари, касаещо забрана за строителство в пределите на уникалния парк. От ОбС коментират, че мотивите са несъстоятелни и смятат, че някой е помогнал това да се случи.

Припомняме, че на заседание на местните съветници преди две седмици бе прието предложението на кмета Атанас Стоянов за одобряване на окончателния проект на Подробен устройствен план. С него се защитава трайно общественият интерес, свързан с опазване целостта на парка като паметник на парковото и градинско изкуство и се утвърждават окончателно неговите по-големи граници.

Решението бе взето с гласовете на всичките 26 присъствали на сесията съветници, които се обявиха срещу бетонирането на "Свети Врач".

Гласуваха още за намиращите се на територията частни имоти ще се търси вариант за отпочване на процедура по реда на ЗОС, като се забраняват всякакъв вид разпоредителни сделки в зоната на парка. ОбС възложи на градоначалника да внася доклад за сведение за всякакъв вид дейности, които се превдиждат в парковата зона.

Както е известно апетити за застрои огромен терен в санданския парк има петричанинът Валентин Парапунов, който с множество трикове изгради селище в защитетаната зона край храма на Ванга в село Рупите. Незнайно как той се е сдобил с имота  през годините и това не се коментира от кметската власт в Сандански. Има и други частници, които претендират за строителни терени.

"Този ПУП е дефектен като изпълнение, пропуснати бяха 15 имота, някои от тях се вписаха допълнително. Заданието е от 2016 г. , бе готово на 90 процента. Прожектантите си получиха възнагражденията, въпреки че имат пропуски. Изказването на главния архитект бе за възлагане на нов ПУП. А какво се случва при това положение с проектантите, които държат тези права. Никой не казва и дали е изпълнено нашето решение от 24.03.2022 г. , ако не е какво ще гласуваме като в един план са включени частни, държавни и общинска собственост, като част от парка. Кой умник го измисли. Какво ще се случи, ако въпросът отиде в съда и три години не можем да изчистим този проблем. А какво ще стане с канализацията, която минава през парка.Ако утре гръмне, как ще се изчисти. Няма предвидена канализация за летния театър, няма за „Байкал”, това го казвам от 2020 г. до сега. Ако се гледа през закона, ще гласувате ли за дефектен проект”, попита на проведеното през януари заседание на ОбС-Сандански съветникът Живко Иванов.

Санданчани обявиха в социалните мрежи, че при всички случаи предстои протест.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано