Блокади на главен път Е-79

Сподели във Facebook

Животновъди и земеделци от Благоевградска област обявиха, че предстоят блокади на пътя към Гърция.

На протест край Кресна блокираха за кратко Е-79. Те са гневни заради неполучени субсидии. Това е поредно протестно шествие в района на Кресна и Сандански.

"Европейските държави получиха 100 процента помощта заради кризата от войната в Украйна, ние докога ще чакаме, питат стопаните в Пиринско. Протестът събра в Кресна животновъди и земеделски производители от района на Симитли, Кресна, Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Протестиращите блокираха главен път Е-79, като пресичаха пешеходната пътека на главния път в центъра на града. „Европейските страни вече получиха тези средства, докато тук излезе съобщение, че ще бъдат изплатени една част сега, а до края на година – остатъкът от парите”, каза още Иван Чалъков, цитиран от dir.bg. Той допълни, че средствата са необходими на ангажираните в селското стопанство в момента, с думите: „Вода се пие, когато си жаден, не когато умреш от жажда“. Един от протестиращите животновъди – Емил Лазаров, посочи, че хората, ангажирани в сектора, вече изнемогват. Той разказа, че отглежда около 60 месодайни крави, като работи на още две места, за да се справи финансово. По думите му разходите за животните са се увеличили двойно, а ако не получи финансовата помощ, ще успее да запази стопанството си още най-много две седмици. Сред протестиращите имаше и земеделски производители от района на Кресна. Божидар Христов, които се занимава със земеделие от 10 години, каза, че освен ниските ставки, които получават от държавата, местните хора се отказват от зеленчукопроизводство и заради липсата на работна ръка и държавна помощ за задържане на работниците през зимните периоди. Животновъди и земеделски производители, които се събраха в Кресна, казаха, че ще продължат с протестите си, докато исканията им бъдат чути.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано