Бог да прости!

Сподели във Facebook

Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" - на най-популярния плод в това време на годината

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила специално богослужение в памет на починалите. У нас в отделни области тази Задушница се нарича още Орехова. Ореховите листа се използват за покриване на гробовете, защото се счита, че осигуряват сянка на покойниците и по този начин душите им почиват в мир.  

На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят". Християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

 
 
 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано