Бог се явява като гълъб на Йордановден

Сподели във Facebook

Йордановден - Богоявление е сред най-тачените празници у нас. На този ден се отдава почит към Божия син, кръстен във водите на река Йордан. Празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Днес всички всички участват в освещаването на водата. Хвръля се Светия кръст във водоем и църковен двор. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година. Според поверието, ако хвърленото във водата разпятие замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година.

Във всички православни храмове в страната се отслужва Велик водосвет за здраве. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб. Щом Исус и Йоан Кръстител стъпили в реката над тях се явил Светият дух и се чул Божия глас, че Христос е неговият син и той е този, който се ползва с неговото благоволение.

На този ден Бог открива тайната на своята същност като се явява пред хората в своите три лица – на Отец, Син и Светия дух. Смята се, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо - ще се сбъдне. Денят е смятан за велик, считан от църквата за по-славен дори и от самото Рождество Христово, защото е начало на спасителното дело на Христос. Всяка година на този ден се прави Велик водосвет. Молитвите са за здраве и дълголетие.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано