Болни и бедни обикалят безплатно Рила

Сподели във Facebook

С безплатни екскурзии привличат туристи в Рила.

Те са предимно за хора с увреждания, които имат желание да обиколят туристически маршрути. 30 икономически неактивни лица са били обучени да действат като асистенти на туристи с увреждания. Всеки желаещ може да резервира помощник за един от осем маршрута.

Общината в Рила реализира социалния туризъм благодарение на проект, с който спечели конкурса "Иновации в политиката".

Идеята на община Рила е осъществена от кмета Георги Кабзималски и зам.-кмета Лазар Чавков, който прие наградата на церемония в Берлин.

Зам.-кметът на община Рила Лазар Чавков разказа, че идеята е била да се оползотвори туристическия потенциал като едновременно се помогне на две уязвими групи - икономически неактивните и хората с увреждания.

"Около Рила има "28 високопланински езера, множество чисти реки и потоци, една изключително добре запазена природна среда. Другото богатство на общината е културно-историческото ѝ наследство - Рилският манастир като световен паметник на културното наследство е, разбира се, най-популярният обект. Цялата зона около манастира също е защитена. Като действащ манастир той е и под егидата на ЮНЕСКО. Освен манастира, изключително ценен паметник е църквата "Свети Архангел Михаил", един сравнително наскоро разкрит културен паметник от национално значение, която пази стенописи от 12-ти век. Нещо, което много рядко може да се види в България в такъв обем и толкова добре запазено. Сградата е с история от 9 века над земята и може би още толкова под земята, която за жалост не е проучена", каза Чавков пред Дневник. "Третото най-голямо богатство, разбира се, са хората на общината - едни изключително сърдечни, отворени хора, обичащи изключително много родния си край. Идеята беше да използваме тоя туристически потенциал, за да може да носи приход на оная част от хората, които са най-уязвими на пазара на труда", обясни Чавков.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Избрано